söndag 21 september 2008

Veckomodul 3 - digitalkamera

Canon Digitalkamera lxus 80.

Detta är en digitalkamera, som har 8.0 megapixlar och 3x optisk zoom. En megapixel är en miljon pixlar och en pixel är en bildpunkt. Alltså en specifik punkt i bilden, med färg och ljus. Ju fler pixlar en kamera har, desto bättre kvalitet på bilderna blir det.
Med optisk zoom menar man att objektivet rör sig, så att man kan ta närbilder, även på längre avstånd. Optisk zoom är bättre att använda, än vad digital zoom är. Detta för att på en digital zoom, så flyttar sig inte objektivet, utan förstorar bara upp föremålet framför sig och detta resulterar i en sämre bildkvalitet.
Digitalkameran har även något som kallas för bildstabilisator och detta är precis som det låter, en funktion som fungerar för att motverka att bilderna blir suddiga utav darriga och ryckiga handrörelser. Det finns också en funktion som heter Long play på kameran. Detta är om man ska använda sin kamera för att filma, så kan man välja att antingen filma med de normala inställningarna, eller med long play vilket då gör att man kan filma dubbelt så länge, men till en sämre kvalitet.


Det viktigaste när man köper en digital kamera är att veta vad man ska använda den till. Det är dumt att köpa en alldeles för avancerad kamera, om man inte brinner för fotografering. Det är även viktigt att ta reda på information om olika kameror, så att man kan jämföra och komma fram till vad som passar en bäst. Och det är bra, att ta hjälp av personalen, för dessa kan svara på frågor.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Pixel
http://sv.wikipedia.org/wiki/optisk_zoom
http://http://sv.wikipedia.org/wiki/Flytande_kristallsk%c3%A4rm
http://www.fotoguiden.se/fraga_experten/optisk_eller_digital_zoom_17.htlm
http://canon.se/For_Home/produkt_finder/cameras/EF_Lenses/Image_stabilizaton_Lenses/index.asp

Inga kommentarer: